Én, a náci

heti filmbemutatónk

Facebook-profilom alapján megkeresett egy ismerősöm ismerőse, hogy szerepet vállalnék-e egy holokauszt-filmben, mint auschwitzi fogoly rabbi. (Véletlenül?!)

Elza

A rendező is (Nemes-Jeles László), a film is (Saul fia) tetszett, hát elkezdtem castingokra járni, hol fotóztak, hol filmeztek, de a forgatás csak nem indult. Közben egy másik, ugyanakkor játszódó, de baszóslövöldözős filmbe is beválogattak ugyanezzel a pónemmel, náci (!) tisztnek. Nem kezdenék itt spoilerezni a film mefisztói zsidóábrázolásáról, zavaros mondanivalójáról (már csak a tehetséges társrendező-operatőrre való tekintettel sem).

Hanem a stáb! Már az öltözőben látszott, hogy igen, én zsidó vagyok, ők meg virtigli náci hagyományőrzők. A rendező ezt azzal mentegette, hogy olcsóbban jut jelmezhez, ha mindenki a saját ruhájában játszik. Amúgy burleszkbe illő forgatás volt, az ugyancsak “ereklyegyűjtő” rendező maga hajigálta az aknára lépett statisztákat, szépen szálltak, a főszereplőt úgy eldobta egy partraszállós jelenetben, hogy kificamodott a válla. A főszereplőnek. Számomra a legnehezebb az volt, amikor téli éjjelen térdig egy sírgödörben ásva kellett német szöveget mondani, de végig köhögtem a füstgéptől, mire egyik szereplő rám terített egy Wermachtos kabátot: Hét éve nem mostam ki – mondta – ezt szoktam viselni kitörés-emléktúrákon. Bár a film egészére nem volt rálátásom, nem voltak illúzióim. Mikor a gázsiról kérdeztem, a rendező korholva félre vont: Ne a többiek előtt, mondta, itt mindenki ingyen dolgozik. Én ránéztem, és csak annyit kérdeztem: De tudod, hogy azt nekem tiltja a vallásom?

(A teljes film itt látható)

Én, a náci” bejegyzéshez ozzászólás

  1. Visszajelzés: Oszkár tudja | apápai

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s